قصه تکراری «قدرت نمایی آمریکایی» در قالب جدید-راهبرد معاصر
نقد سریال مظنون Person of Interest

قصه تکراری «قدرت نمایی آمریکایی» در قالب جدید

در سریال مظنون دو سیستم وجود دارد یک دستگاه خوب که تمام ارتباطات و دوربین های مداربسته را کنترل می کند و دیگری سیستم پلید است که از این قدرت سواستفاده می کند، سریال مظنون سعی دارد ماشین را نماد سیستم آمریکا نشان دهد و کنترل و شنود را برای امنیت مردم لازم بداند تا مردم را نسبت به جاسوسی از خود متقاعدکند.
احسان رشیدی؛ منتقد فیلم
تاریخ انتشار: ۱۱:۰۰ - ۲۹ شهريور ۱۳۹۹ - 2020 September 19
کد خبر: ۵۹۰۸۲

قصه تکراری قدرت نمایی آمریکایی در قالب جدید

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ سریال مظنون درباره یک ماشین است که دنیا را از دریچه دوربین های مداربسته کنترل می کند و به صاحبانش کمک می کند افراد مضر و تروریست را شناسایی و به کمک کسانی که در خطر هستند بروند.

 

مظنون سریالی استراتژیک و هدفمند از سیطره آمریکا است که با کنترل بی وقفه و شبانه روزی جامعه در مقیاس وسیع، این پیام را ابتدا به مردم خود، سپس به جهان مخابره می کند که اقدامات مخالف حکومت و نظام حاکم بر آمریکا به صورت لحظه ای رصد می شود و به نوعی قدرت جاسوسی آمریکا را به رخ می کشد، قهرمان سریال با ویژگی های یک ابر قهرمان از جنس خود محور اصلی و تمام کننده اتفاقات این مجموعه است، سریال مظنون با شروعی بسیار قدرتمند وجذب مخاطب بسیار در جهان همراه بودکه  از شاخصه های کارهای جاناتان نولان، آغاز قدرتمند است، در سریال مظنون در فصل های ابتدایی فساد دستگاه های قضایی و پلیس آمریکا را به نمایش می گذارد و تنها پلیس های خوب مامور فاسکو و بازرس کارتر هستند، کارتر  از سربازانی است  که از جنگ عراق برگشته و به عنوان بازرس پلیس فعالیت می کند و نقش یک قهرمان از سربازان افسرده آمریکایی را ایفا می نماید،  فاسکو نیز ماموری فاسد بوده که با کمک جان ریس و فرصت دوباره به پلیسی درستکار تبدیل می شود، فرصتی که در اصل ماشین به او می دهد.

 

سریال مظنون از شبکه سی بی اس آمریکا از سال 2011 تا 2016 پخش شد و ضمن نقد مثبت از طرف منتقدین،  با  جذب مخاطبین زیادی مواجه شد و امتیاز بالای 8.4 را نیز در سایت آی ام دی بی را کسب کرد،  نکته قابل توجه این سریال استفاده از عوامل ایرانی و فارسی زبان است که استفاده از رامین جوادی در بخش موسیقی و سارا شاهی در نقش ثمین شاو از نقش های مهم این سریال می باشد،  جاناتان نولان بعد ها نیز این همکاری را با ایرانی الاصل ها ادامه داد و در سریال وست ورلد نیز از پیمان معادی دریک سکانس استفاده کرد، سریال مظنون به کارگردانی جاناتان نولان است،  همکاری جی جی آبرامز از پدید آورندگان سریال لاست به عنوان تهیه کننده در این سریال به جذابیت آن کمک کرده است.

 

در سریال مظنون دو خدای ماشینی یکی نماد خدا و دیگری گوساله سامری که نام ماشین نیز سامری است  و یک دستگاهی است که انسان های جاه طلب و فاسد دور آن جمع شده اند  و در سریال اشاره ای مستقیم به قدرت خداگونه ماشین هارولد و سامری می کند و حتی روت ( ریشه ) مانند پیامبر پیام های او را به گوش جان می شنود و تنها کسی است که مستقیم با دستگاه ارتباط دارد

 

قصه تکراری قدرت نمایی آمریکایی در قالب جدید

 

جاناتان نولان و پایان ناکام در سریال ها

جاناتان نولان معروف به شروع طوفانی و بی نظیر و پایان ناکام و فاجعه بار است که یک سریال فوق العاده را تبدیل به تلی از خاکستر می کند با نوشتن اپیزودهای پایانی انتظارات مخاطبان خود را برآورده نمی کند و به گونه ای به عمد پایان کارها را از دیدگاه مخاطبین ناخوشایند می سازد.

 

جیمز کاویزل در نقش جان ریس که نبردهای اکشن را به عهده دارد مبارزات اکشن خوبی را به نمایش می گذارد و البته با استقبال مخاطبین سارا شاهی ( شاو) جایگزین بازرس کارتر شد و کارتر در پایان یکی از فصل ها کشته شد  تا اکشن زنانه نیز در فیلم بوجود آید و مخاطبین زن و مرد را جذب کند.

 

مایکل امرسون مغز متفکر سریال مظنون نقش هارولد فینچ را ایفا می کند و به خوبی توانسته از پس این نقش برآید،  هارولد و جان ریس مکمل یکدیگر ساخته شده و اکشن و مغز متفکر در کنار هم زوج جذابی را به نمایش می گذارند.

امی اکر در نقش روت که با نقش مکمل زن  ورود کرد به قدری خوب بازی کرد که در انتهای سریال یکی از اصلی ترین نقش ها به حساب می آید، بازیگردانی و کارگردانی نقش مهمی در موفقیت این  سریال دارد و انتخاب بازیگر به درستی انجام شده است.

سریال مظنون یک سریال پرخرج است  که در هر قسمت با تخریب و سرنگونی حداقل یک ماشین گران قیمت به پایان می رسد و اکشن درامی را به نمایش گذاشته که توانسته نظر موافق مخاطبین و منتقدین را همزمان داشته باشد  و در سایت آی ام دی بی نیز برخی قسمت های سریال با امتیاز 9 و بالاتراز 9 از 10 به دست آورده که امتیاز بالایی محسوب می شود.

 

سربازان افسرده و ناامید آمریکایی در نقش ناجی آمریکا در سریال مظنون

در سریال مظنون سربازان و افسران جنگ افغانستان و عراق ناجیان مردم آمریکا شده اند و کارگردان سعی دارد این گونه القا کند که سربازان می توانند کشور را از ظلم و سیاهی نجات دهند و مانند جان ریس و بازرس کارتر که سابقه حضور در جنگ را دارند و ابرقهرمانانی هستند که مردم را از دست فساد نجات می دهند.

 

واقعیت چیست؟

بر اساس آماری که اداره امور کهنه سربازان در وزارت امور خارجه آمریکا اواخر سال گذشته منتشر کرد, بیش از شش هزار کهنه سرباز آمریکایی که بسیاری از آنها مسلح بوده اند طی سال های 2008 تا 2016 خودشان را کشته اند.
بر اساس تحلیل های دانشگاه براون, در مجموع شش هزار و 951 سرباز طی سال های 2001 تا 2018 در مناطق مهم جنگی جان خود را از دست دادند. اداره امور کهنه سربازان در وزارت امور خارجه آمریکا که مدیریت 1200 بیمارستان و کلینیک را بر عهده دارد, جلوگیری از خودکشی را در اولویت قرار داده است.

 

قصه تکراری قدرت نمایی آمریکایی در قالب جدید

 

سربازان و افسران آمریکایی در جنگ های مختلف  به علت ارتکاب جنایت جنگی و یا جنایاتی که دوستان آنها انجام می دهند دچار افسردگی و سرخوردگی شده و از ارتش تروریست آمریکا متنفر می شوند، وضعیت بد روانی افسران و سربازان آمریکایی و واقعیات ارتش آمریکا را در فیلم های الیور استون می شود دید که محصول لشکر کشی های بی حاصل سردمداران جاه طلب آمریکاست.

 

نشان دادن فساد سیستماتیک آمریکا

سریال مظنون یک فساد سیستماتیک را مطرح می کند و نظام حاکم برآمریکا را تهدید می نماید،  هارولد و همکارانش و ماشین سعی در اصلاح این فساد دارند، فسادی که در دستگاه های قضایی آمریکا و پلیس خائن و رشوه بگیر رخنه کرده است، آنها به این ماشین اعتماد دارند و در مسیر اصلاح امور حرکت می کنند، به کسانی مانند فاسکو که یک پلیس فاسد بوده یک شانس دوباره می دهند، درسیستم قضایی فاسد یک  قاضی درستکار پیدا می شود که او را تهدید می کنند و گروه هارولد وارد عمل می شوند تا او را نجات دهند، در سیستم پلیس نیز به همین گونه است، فساد را به همین شکل نشان می دهند که در پایان یک فرد ناجی مانند بازرس کارتر که  جزو افراد معدود پلیس دست پاک است غائله را ختم می کند.

 

توجیه کنترل مردم توسط دوربین های مداربسته

 حادثه 11 سپتامپر بهانه ای شد تا سیستم آمریکا دست به کنترل و شنود تمام مردم آمریکا بزند و درسریال مظنون نیز این نکته اشاره می شود و یک نوع توجیه برای بودن دستگاه و سیستم شنود بوجود می آورد تا میلیون ها آمریکایی تحت شنود و سرقت اطلاعات قرار گیرند و این نکته را لازمه امنیت  مردم بیان می کند و می گوید که بودن دستگاه باعث نجات مردم آمریکا می شود.

 

بر اساس اطلاعاتی که ویکی لیکس منتشر کرده دوربین های مدار بسته ای که در سراسر آمریکا نصب شده است، همه اطلاعات جابجایی ها و فعالیت های اجتماعی شهروندان آمریکایی را در اماکن عمومی جمع آوری می کند.



این نرم افزار به شرکت نبراسکا کورپوریشن تعلق دارد و سه عامل سابق سیا آن را تولید کرده اند. همه اطلاعات ثبت شده در دوربین های مدار بسته اعم از شناسایی چهره یا حرکات مشکوک به وسیله این نرم افزار جمع آوری می شوند و احتمال حمله تروریستی در یک نقطه به وسیله این نرم افزار تحلیل و پیش بینی می شود.



تئوری اولیه درباره این نرم افزار، نوعی پایش پیش از حمله است و در صورتی که چهره فردی از نظر برنامه ریزان این نرم افزار، مشکوک تشخیص داده شود؛ چهره وی در مرکز داده ها با تروریست های شناخته شده مقایسه می شود و با توجه به اینکه در مکان های عمومی، حقوق خصوصی در نظر گرفته نمی شود می توان به شکلی این اقدام را نیز قانونی تلقی کرد. با این حال نگرانی موجود این است که چنین اقدامی می تواند حسی نادرست از امنیت را در میان مردم و نیروهای امنیتی ایجاد کند، سریال مظنون نیز از روی همین تئوری الگوبرداری و ساخته شده است.

 

جمع بندی

تلویزیون در پخش سریال های خارجی باید استراتژی خاص خود را داشته باشد و بدون نقد اولیه فیلم ها، پخش سریال از شبکه های آمریکایی یک اشتباه محض است و در کنار پخش فیلم باید به مخاطب نکات اصلی یادآوری شود.

 

آمریکا با استفاده از سینما و تلویزیون می خواهد مردم خود را به اجازه از جاسوسی خود ترغیب و آن را یک ضرورت معرفی کند، آنها بعد از 11 سپتامپر به این حرکت سرعت بیشتری داده اند و با  سوء استفاده از ترس افکار عمومی از تروریسم مجوز شنود شهروندان آمریکایی صادر شده تا ضمن توجیه موضوع به عنوان یک عنصر اصلی ایجاد امنیت،  آزادی های فردی و اجتماعی افراد و جامعه را به صورت گسترده نقض نمایند.

ارسال نظر